Etusivu | Sähkö | Kone | Paja | Yhteystiedot | Extra

Valaistussuunnittelu

Keski-Suomen Sähkökonepaja on erikoistunut valaisinsuunnitteluun normaalin sähkösuunnittelun lisäksi. Tällä sivustolla kerrotaan yksityiskohtaisemmin valaistussuunnitteluun liittyvistä seikoista. Ennen vanhaan laitetiin yksi hehkulamppu keskelle huoneen kattoa.

Tänään kehittynyt valaisin ja valaistus tekniikka antaa loistavia mahdollisuuksia toteuttaa toimivaa ja energiatehokasta valaistusta. Valaistussuunnittelu on myös osa toimivaa sisustussuunnittelua.

Paras valo tietysti on luonnonvalo ja tätä pyritään jäljittelemään parhaimmalla mahdollisimmalla tavalla.

Tämän sivu on myös osittain koostettu internetistä löytyvistä lähteistä ja sivun alla osassa linkit on viittaukset eri lähteisiin ja lisää tietoutta valaistukseen liittyen.

Mikäli haluatte oikeasti toimivan ja hyvän valaistuksen on se suunniteltava etukäteen ammattilaisen kanssa, eikä pikkasen ennen kuin sähköasentaja alkaa vetämään johtoja !

Sivun sisällysluettelo:
  1. Valaistussuunnittelu
      1. Valaistus
      2. Valaistus termistöä
        1. Valovirta
        2. Valovoima
        3. Värilämpötila
        4. Värintoistokyky
      3. Ulkovalaistus
      4. Suunnittelu
      5. Linkkejä

Valaistus

Valaistuksessa puhutaan suorasta ja epäsuorasta valaistuksesta. Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa valonlähde ei itsessään näy vaan valo heijastetaan pintojen kautta. Oikeanlaisella valaistuksella voidaan haluttua sisustusta korostaa kun taas vääränlainen valaistus voi pilata koko kokonaisuuden. Valojen avulla voidaan myös muuntaa pintojen värejä niin negatiivisessa kuin positiivisessakin mielessä. kts. wiki-värit sisustuksessa

Oikein suunniteltu valaistus toimii siten, että kun tarvitaan valoa sitä on saatavilla ja samalla tavalla kun halutaan luoda tunnelmaa on myös tämä mahdollista. Näistä ensimmäinen on kuitenkin tärkeämpi, koska hyvä ja riittävä valaistus rasittaa vähemmän silmiä. (esim. luettaessa) Voit helposti tehdä pienen testin ottamalla kirjan ja luet sitä hämärässä tai hyvässä valaistuksessa niin huomaat heti eron. Kannattaa myös muistaa, että tunnelmaa voi toki aina luoda myös kynttilöillä :)

Huoneen mittasuhteisiin on myös mahdollisuutta vaikuttaa valaistuksella. Esimerkiksi korkeisiin tiloihin voidaan asentaa seinän puoliväliin valaisimia, jolloin tila ikään kuin madaltuu. Pienen tilan suurentaminen onnistuu siten, että käytetään ylöspäin suunnattua epäsuoraa valoa.

Valaistus on nyt myös "hypeä", joten siihen saa laittaa ihan niin paljon rahaa kuin on, mutta toimiva valaistus voidaan myös toteuttaa kustannustehokkaasti = edullisesti. Ennen oli ikään kuin selkeämpää kun puhuttiin Wateista(teho), mitä isompi Watti merkintä sitä enemmän tuli myös valoa. Kun valitaan oikeanlaista valaisinta ja lamppua on alla osiossa valaistus termistöä kerrottu eri suureista, joita vilisee, kun ollaan valitsemassa lamppua.

wiki-valaistuslamput

Valaistus termistöä

Valovirta

Valovirta = luumen = lumen (lm) = on SI-järjestelmän mukainen valovirran yksikkö ja kuvaa valon määrää. Vaihteluväli yleisimmin sadan ja tuhannen välillä. Esimerkiksi 60 watin hehkulamppu tuottaa 710 lumenia. wiki-lumen

Valovoima

Valovoima = kandela (cd). on mittayksikkö valon intensiteetille eli valon voimakkuudelle Valovoimaa käytetään kohdelampuissa lumeneiden sijaan kuvaamaan sen valon määrää, jota lamppu lähettää tiettyyn suuntaan. Yksikkö on kuvaavampi siksi, että kohdelamppujen avautumiskulmat vaihtelevat, jolloin valon määrä jakaantuu joko pienemmälle tai suuremmalle alueelle. Mitä enemmän kandeloita, sitä tehokkaammin lamppu valaisee avautumiskulmansa mukaisen alueen. wiki-kandela

Värilämpötila

Värilämpötila = kelvin (K). Kelvin kuvaa valon väriä. Mitä matalampi luku, sitä lämpimämpi (=keltaisempi valo) ja mitä korkeampi luku, sitä kylmempi (=sinisempi valo).
Kelvin vaihteleluväli kotikäyttöön tarkoitetuissa lampuissa tavallisimmin 2500 ja 4000 välillä. Kirkasvalolampuissa värilämpötila voi olla jopa 6000 kelviniä. Päivänvalo on 9000 kelviniä. Lämpimänä pidetään 2500–3000 kelvinin valoa, joka sopii oleskeluun ja rentoutumiseen. Moderni ja raikas valo on luokkaa 4000 kelviniä, joka sopii työskentelytiloihin.
 wiki-värilämpötila | wiki-kelvin
kelvinwiki-color-temperature

Värintoistokyky

Värintoistokyky = Värintoistoindeksi (Ra). Värintoistokyky kertoo, miten hyvin valonlähde(lamppu) kykenee toistamaan värit luonnollisena. Paras värintoistokykyä kuvaa Ra-indeksi 100. Erinomaisena pidetään 90–100:aa ja 80 on vielä hyvä ja suositeltava vähimmäismäärä sisustusvalaistukselle.wiki-Ra-indeksi

Ulkovalaistus

Ulkovalaistukseen pätee samat lainalaisuudet kuin sisävalaistuksenkin suhteen, mutta Suomen ankarat sääolosuhteet ja pimeys antavat haastetta ulkovalaistuksen suunnitteluun. Sääntönä kuitenkin on, että valoa on myös ulkona siellä missä sitä tarvitaan, haluttaessa valaistus toimii tunnelmallisena asuntoa ja ympäristöä korostavana, mutta kuitenkin tarvittaessa, eli valaistuksen ohjaus korostuu entisestään ulkovalaistuksen suunnittelussa.

Ulkovalaisinten hankinnassa kestävyys on avainasia, vaikka valaisin täyttäisikin IP-kotelointiluokitukset sekä olisi CE-hyväksytty kannattaa valaisimen rakenteeseen kiinnittää huomiota. Kesällä valaisin saa osakseen voimakasta UV-säteilyä ja talvella pakkanen puree, joten kun on lampun vaihdon aika voidaan ns. "muovirimpula" vaihtaa samalla kerralla.

Sähköopas sivulla hieman enemmän tietoutta linkki

Suunnittelu

Kun haluatte toimivan, kustannustehokkaan ja kestävän valaistuksen kiinteistöönne olkaa hyvä ja olkaa suunnitteluumme yhteydessä.
Yhteystiedot

Linkkejä

Suomela-lehti | valaistussanasto Suomelan muut artikkelit: lamppuvalikoima | valitse sopiva valo | Toimiva valaistus sähkökatkon aikana | Saunaosastoa valaistavat lasitiilet ja lattialedit | Led-valaisin ja keittiön valaistus - led-lamppu kirkasti keittiön